Portálhírek

"Fotózott" anyagok feltöltése

Králik Csaba írta időpontban

Kérem fontolja meg tanár és diák egyaránt az alábbi ajánlásokat!

Ajánlott képformátum: jpg; jpeg; (mert olyan  tömörítési eljárást használ, amely más képformátumokhoz képest, mint pl. a png,  kisebb file méretet eredményez).

Keressünk az eszközeinken olyan optimális kamera kép-beállítást, hogy a rögzített és feltöltendő kép minősége és mérete is elfogadható maradjon (pl állítsuk 3, vagy 2MP képfelbontásra a kameránkat - ellenőrizzük az eredményt).

Mobil eszközökre jó néhány szkenner alkalmazás létezik – egy cikk néhány ilyen applikációról:
https://techwok.hu/2019/01/24/legjobb-szkennelo-alkalmazasok-okostelefonra/

Ezek előnye, hogy alapvetően PDF formátumba mentenek, akár több oldalas PDF-et is lehet velük készíteni, a mentés előtt javítani, korrigálni lehet a felvételt és jó néhány megosztási lehetőségre van mód, pl. Messenger, GoogleDrive, OneDrive stb.

Saját tesztem:
A/4; fekete-fehér; excel táblázat
5MP képfelbontás: 1019KB/kb. 1MB jpg
3MP képfelbontás: 853KB jpg
mobil 1 oldalas szkennelés: 187KB pdf [az OfficeLens (Android) alkalmazással, más applikációknál ettől eltérő, akár a jpg fotókhoz közelítő méretet is kaptam].


Szövegszerkesztés lehetőségei

Králik Csaba írta időpontban

Kedves Tanárok, Diákok!

Főként a szövegszerkesztés, táblázat kezelés, esetleg prezentáció készítés egyéb lehetőségeire hívnám fel a figyelmeteket.

 • Office 365 interneten ingyenesen elérhető,  a @bgrg.hu  email címmel és azonosítóval (elvileg minden egyes tanárnak, és diáknak hoztunk korábban ilyen kapcsolatot létre)
 • LibreOffice nyílt forráskódú szabadon, ingyenesen letölthető (az MS Office-szal egyenértékű) irodai programcsomag
  "Hat alkalmazásból áll: Writer (szövegszerkesztő), Calc (táblázatkezelő), Impress (bemutatókészítő), Draw (rajzoló), Math (képletszerkesztő) és Base (adatbázis-kezelő)."
  https://hu.libreoffice.org/ 
 • OpenOffice szintén mint az előbbi:
  "Az Apache OpenOffice a vezető nyílt forrású irodai programcsomag, melyet használhat szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, prezentáció készítésre, grafikai tervezésre, adatbázis kezelésre és egyéb feladatokra. Számos nyelven elérhető és minden normál számítógépen futtatható. Adatait egy nemzetközi nyílt szabvány formátumban tárolja el, illetve más irodai programcsomagok által létrehozott fájlok kezelésére is képes. Letöltése és bármilyen célra történő felhasználása teljesen ingyenes."
  https://www.openoffice.org/hu/download/index.html (itt elérhető a magyar nyelvű változat)